c# mysql ile veri vabanı bağlantısı,connection işlemleri ve mysql visual studio'ya bağlama,veritabanı kullanımı
Bir uygulamanın gerçek bir uygulama olabilmesi için,insanların veya bir bireyin işine yaraması,işlerini kolaylaştırması gerekir.Bugün Dünya üzerinde bulunan pek çok program,internet ortamı database yani veri tabanı ile işlem görmektedir.Veri tabanı bilgilerin bir noktada toplanması,bilgilere hızlı bir şekilde ulaşmak için geliştirilmiştir. Örneğin : Kullanıcı bilgileri bir bilgidir.
Tabi bunları çoğumuz biliyoruz.Demek istediğim projelerinizi veritabanı ile harmanlayıp ortaya bir uygulama çıkartabilmeniz programlamaya yeni başlayanlar arkadaşlar için etkili bir gelişim olacaktır.
Veri tabanının amacı ve önemini bildiğinizi farz ederek devam ediyorum.
Peki C# ta nasıl veri tabanı kullanacaksınız ?
C# ile veritabanı kullanmanın birden fazla yöntemi vardır. En çok kullanılanlar : Microsoft Office Access ve MYSQL veritabanı
Microsoft Office Access veritabanlı uygulamalarınızın her bilgisayarda kullanılabilmesi için kullanılabilir ama bu sadece o bilgisayarda işe yarar.Örneğin Üyelik sistemli bir uygulama yaptığınızda sürekli farklı bilgisayarlarda ki insanları sizin uygulamanıza üye olmasını istiyorsunuz.Bu access ile mümkün değildir.Burada devreye sunucu girer.Access sunucu tabanlı değildir.MYSQL sunucu tabanlı bir veritabanı yönetim sistemidir.Milyonlarca verinizi veritabanında sunucularda tutabilirsiniz.
Buradan anlaşılacağı üzere bir sunucu olmadan MYSQL kullanamazsınız.
Sizde uygulamalarınızı deneyebilmeniz için bilgisayarınızı local bir sunucu haline çevirmeniz gerekmektedir.Onun için kullanabileceğiniz bir çok wamp programları vardır.Tavsiye olarak wampserver hemen web sitesinden indirin.
Şimdi MYSQL installer kurulumuna bakacağız.
MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı (İng. multi-threaded), çok kullanıcılı (İng. multi-user), hızlı ve sağlam (İng. robust) bir veri tabanı yönetim sistemidir.
Proje ve Kod Paylaşım Platformu'ndan mysql veri tabanlı bir uygulaması indirdiniz. .sql dosyasını local sunucunuza phpmyadmin veya navicatinize import(içeri aktarma) ettiniz.Hızlıca import etmeyi anlatim.
Navicat kullananlar için
Wampı açıyoruz. Navicati açıyoruz. Yeni bir veri tabanı oluşturuyoruz veri tabanı adı adres utf 8. verştabanına çift tıklıyoruz yeşil olduktan sonra sağ tıklayıp execute sql file ile sql dosyasını seçiyoruz.
Eğer navicat kullanmıyorsan phpmyadmine giriş yapıyoruz Yeni bir deneme isimli veritabanı oluşturuyoruz ve tıklıyoruz İçe aktarı seçip sql dosyasını zip arşivi yapıp zipli arşivi içe aktarıyoruz.
Fakat program kodlarında hata buldunuz. Bunun sebebi kodların hatalı olması değil sizin bilgisayarda C# .Net platformu için Oracle firmasının ücretsiz sunduğu MYSQL installer yüklü olmamasıdır.
MYSQL installeri buradan indirebilirsiniz.
Bu uygulama ile local snucunuzda yazdığınız C# mysql sınıfı kodlarını veri tabanı ile bütünleşik olarak kullanabileceksiniz.
Peki yüklemeyi yaptınız ya sonra ?
İşiniz daha bitmedi. Veritabanı ile proje yapacak iseniz başlangıç olarak Visual Studio'da Solution Explorer kısmına geliyoruz. Reference kısmına sağ tıklayıp Add Reference diyoruz.
Sağ üst köşede arama kısmına MYSQL yazıp arıyoruz.
Bitti mi ? Bitmedi :) Yapmamız gereken tek şey isim uzayı olarak mysql eklemek ve artık MYSQL veri tabanı için yazacağımız kodları çalışır hale gelecektir.
using MySql.Data.MySqlClient;
Tüm bunları ardından bir bağlantı cümlesiyle artık veritabanına bağlanabilirsiniz
string connectionString = "Server=localhost;Port=8080;Database=VeriTabanıAdı;Uid=veriTabanıKullanıcıAdıGeneldeRoot;Pwd=ŞifrenizGeneldeBoş;";
Ve artık sizlerde c# connection veri tabanı bağlantısı yapabilirsiniz. local sunucularınızda yani kendi bilgisayarınızda veritabanı uygulamaları kullanabilirsiniz.Artık oluşturduğunuz veri tabanlarına C# kodları ile erişebilir ve Veritabanı işlemleri yaptırabilirsiniz.Daha fazla ayrıntı, örnek kodlar için aşağıda ki örneklerime bakabilirsiniz. Burada ki örneklerde nasıl kullandığımı iyi anlamanız açısında kesinlikle onları indirip kodları inceleyiniz.
- C# Veri Tabanıyla Sinema Otomasyon Projesi
- C# İl İlçe Semt Mahalle Comboboxları Veritabanı Uygulaması
- C# Otopark Takip Otomasyonu Access Versiyonu Kodları
Son söz : Arkadaşlar her türlü yorumlarınızı bekliyorum.Anlamadığınız,yapamadığınız yerleri yorum olarak belirtirseniz sorularınıza cevap vereceğim.Benim için güzel bir makale olduğuna inanıyorum umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.İyi kodlamalar.
otonom personel girişi nasıl yapılır ?
YanıtlaSil