Dijital Bağımlılık nedir ? Nomofobi - Teknoloji ve oyun bağımlılığı hakkında bilinmesi gerekenler
Teknolojinin bize getirdikleri var ve bir de görünmeyen götürdükleri. Kimisi uzaktaki birine ulaşmak, kimi aradığı bilgiye ulaşmak için kullandığı teknoloji, çoğu insanlar için bir hastalık olarak günümüzde yer alıyor. Nomofobi olarak adlandırılan bu hastalık ciddi bir tehlike arz ediyor.
Dijital Bağımlılık Nomofobi nedir?
“No Mobile Phobia” kelimelerinden türetilmiş nomofobi, akıllı telefondan uzak kalma korkusu olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojik aletlerin başında günde 6 saatten fazla vakit geçiren kişiler nomofobi başlangıcı oluyor. Bu kişiler nomofobik kişiler olarak adlandırılıyor. Teknolojik aletlere bakma isteği git gide artan kişiler zaman içerisinde daha uzun süre onunla vakit geçirmeye başlıyor. Bakılmadığı zaman hissedilen o online ortamdan uzak kaldım korkusu tehlikeli bir hal alıyor.
Farklı bir Nomofobi Türü
Obsesif Kompülsif diye bir terim var takıntı hastalığı olarak bilinir. Bu terim de hemen hemen nomofobi hastalığına birebir yani örneğin acaba attığım fotoğrafı kaç kişi beğendi diye düşünüyorsanız bu obsesif bir şeydir lakin telefonu alıp kontrol ediyorsanız bu kompülsif bir takıntı oluyor. Yaptığınız eylemleri lütfen düşünün.
Düşünceler ve araştırma
Youtuber ya da ünlü olmak isteyen insanların sosyal medya da yaptıklarına bir bakın. İnsanlar kendi günlük yaşamlarını kameraya alıyor. Oradan para kazanma isteği ile yaptığımız bir takım şeyler aslında bizi hastalığa itiyor.
Uzun süre bilgisayar başında oyun oynayan insanlar bilir, seviye yükseltmek, sanal karakteri geliştirmek veya ünlü olmak gibi bir takıp hedefler mevcuttur ve bu hedefler hiç bitmez. Aslında hedeflerden önce ödül sistemi önemlidir. Oyunda verilen ödülü kazanmak ve daha iyi olmak için daha fazla vakit geçiriliyor. Gazi üniversitesinde öğrenciler üzerinde yapılan araştırma da bilgisayar oyunları ve konsol oyunları hakkında bağımlılık derecesi 435 kişiden 93 kişi ise risk grubunda yer alıyor. Tabi bu zaman içinde daha da artan bir sayı olacaktır.
Yapılması gerekenler
- Mesleğiniz değilse sosyal medya veya akıllı telefon gibi araçlara daha az bakmaya özen gösterin. Göz sağlığı ve göz hastalıkları bu tür dijital ekranlardan artmaktadır.
- Sanal paraları takip etmeyi azaltın yatırımları uzun vadeli tutun. Psikolojik bunalıma yer vermeyin.
- Sanal ortamda sosyalleşmeyi azaltın. Sosyalleşeceğim derken asosyalleşmeyin.
- Teknoloji aletlerinin getireceği sağlık sorunlarını düşünün ve sağlığın önem derecesini unutmayın.
Çocuklarda Dijital Bağımlılık Nomofobi
Küçük yaşta teknoloji ile hayata 1-0 önde başlayan çocuklarımız şimdilerde asosyal bir insana dönüşmektedir. Özgüven eksikliği, arkadaşlık bağlarının azalması çok sık rastlanılan bir durum halini aldı. Kronik göz hastalıkları çocuklarda artmakta olup ailelerin ilgilenmesi gereken bir durumdur.Çocukların ruh sağlığını ve yanlış sitelere girmemesi için kısıtlamak yerine ona daha farklı eğlence alanları yaratılması gerekmektedir. Çocuğunuzu özgür hissettirip onu daha fazla koruyabilirsiniz.
Sizler için teknoloji bağımlılığı hakkında kısa bir özet geçtik. Konu hakkında eklemek istediklerinizi yorum olarak aşağıda belirtebilirsiniz