SSD Harddisk ile HDD Harddisk Arasında ki Farkları Nedir? Hangisi Daha hızlı ? Bilgisayarıma hangisini almalıyım?

SSD Harddisk ile HDD Harddisk Arasında ki Farkları Nedir? Hangisi Daha hızlı ? Bilgisayarıma hangisini almalıyım?

Hiç kuşkusuz bir kaç yıl sonra tarihe gömülecek olan HDD harddiskler yerini SSD harddisklere bırakacak.

HDD Nedir?

HDD yani Ana Bellek Sürücüsü (Hard Disk Drive) harddisk bilgisayarlarımızın ve laptoplarımızın depolama aygıtıdır. İçerisinde belli bir veriyi tutan ve istenildiğinde işleme göndertebilen bir sistem aygıtıdır. (Yani okuma/yazması vardır.)

En küçük verilerden, en büyük verilere kadar, veri saklama özelliği bulunan HDD'ler eski tip okuyucu kafa sayesinde bilgi alışverişi gerçekleştirebiliyor. Yani bir plak takıyorsunuz ve üstünde ki o ince iğne uç çalıyor. Harddiskte de durum aynı HDD lerin içerisinde CD şeklinde bir araç bulunur ve üstünde de onu okuyabilecek okuyucu kafa mevcuttur.

SSD Disk Nedir?

SSD yani Katı Hal Sürücüsü(Solid State Disk).içerisinde okuyucu kafa olmayan, bir flash bellek misali (tabi daha özenlisi) manyetik alanlarla veri iletebilen bir donanım bilgisayar aygıtıdır. Başlarda pek fazla depolama alanlarına sahip olmasalarda günümüzde TB ları geçen bir depolama alanına sahip SSDler mevcuttur.

SSD Harddisk ile HDD Hardisk Arasında ki Farklar

Artık hemen hemen herkesin bildiği ve istediği bir şey var. Hız. SSD Harddiskler oldukça hızlı okuma ve yazma hızlarına sahiptir.  HDDlerde bu hız 35 MB/s gibi komik rakam olsa da, SSD de bu durum 540 MB/s gibi ciddi hızlara ulaşıyor. Tabi bu durum nerede geçerli; en güzel geçerli olduğu konu dosya kopyalama ve sistem açılış hızları. Amacı depolamak unutmayın.

Fiyat olarak HDD ler çok uygundur. Gel gelelim SSD ler herkesin elini cebine götürtemiyor.

HDD nin zamanla bozulabileceğini söyleyebilirim. Çünkü içerisinde bir disk dönüyor. Ama SSD ler biraz daha uzun ömürlüdür. Tabi bu durum elektrik kesintileri ve bazı oda koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.

HDD harddiskler elektrik tüketimi SSDlere göre oldukça fazladır. Isınma gibi problemlerde HDD lerde fazla görülmektedir.

HDDler ağır,SSDler hafiftir.HDD'ler son zamanlarda kullanımı iyice azalmıştır.

Konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler. Konunun alıntı veya yasal olmayan bir durum arz ettiğini düşünüyorsanız iletişim yolu ile bize ulaşarak bildirebilirsiniz hak ihlali durumlarında 3 iş günü içerisinde konu kaldırılacaktır. Dipnot...! Kırık ve eksik linki yorum olarak bildirin konu 24 saat içerisinde düzenlenecektir.

Takip edebileceğiniz bağlantılar :